26 de genièr de 2000
GATTO ARROSTO (gat rostit)

Ingredienti :
un gatto
1/2 litro di vino rosso
3 spicchi d'aglio
80 gr di lardo
rosmarino - alloro - salvia
olio - burro
sale - pepe

Preparazione : Frollare l'animale con la pelle per due giorni sotto la neve, quindi pelarlo e lasciarlo macerare per un giorno con il vino, l'aglio, il sale, l'alloro e il rosmarino.
Asciugarlo e imbottirlo di lardo tritato, rosmarino e sale; farlo rosolare in pentola con olio, burro e aglio. Aggiungere un bicchiere di vino e un po' di brodo con erbe aromatiche e cuocere lentamente pet almeno due ore a pentola ben chiusa.
(U simile procedimento di cottura si seguiva a che per la lepre e la marmotta ; per quest'ultima, come per il gatto, si abbondava in aromi ed aglio per mascherare il forte sapore di selvatico.)

Se non e vero e ben trovatto ! Si, si, es vertat ; trapèri aquela recèpta, de matin, dins un libre de cosina que se ditz " La Cucina di Madonna Lesina, ricette tradizionali delle valli cuneesi ". Doncas una cosina plan pròcha de la nòstra.
N'ai parlat al Roquin e a l'Adèla - los gats de l'ostal, enfins, vivèm cò d'eles - e vegèri sos uèlhs venir negres de
ràbia, las mostachas fernissentas, las urpas prèstas a m'abocinar... Expliquèri qu'èran recèptas d'un temps que lo monde avián pas tròp a manjar, que los caliá plànher... De badas ! Los gats demoravan quilhats sus sas urpas e valiá mai cambiar de convèrsa.
Alavetz, li contèri l'istòria d'un tipe que, del temps de la guèrra, aviá jogat que son amic manjariá de gat. L'autre li disiá que i arribariá pas. Un jorn, lo primièr convida l'autre a manjar e pòrta sus la taula un supèrbe civet. L'autre començava a se perlupar. Del temps que remenava la salça, lo primièr disiá : « Plan bolegat, plan bolegat ». Lo second mangèt son civet e, quand lo primièr li demandèt cossí aviá trapat lo gat que veniá de manjar, l'autre s'estonèt. « E ! te b'ai dit : " plan bon le gat ! plan bon, le gat !" »

E ben, me creiretz se volètz : mos gats an pas brica rigolat ! L'umor se parteja pas totjorn !

Glossari en clicant suls mots joslinhats
(Glossaire pour les mots soulignés)
Tornar al somari general ?