Heure et Date

Viatge en Provença
1 - Lo blat de santa Barba

Lo blat simboliza las segas a venir « quand lo blat vèn ben, tot vèn ben ! » (quand le blé vient bien, tout vient bien !)

La tradicion vòl que Nadal s'aprepare tre lo 4 de decembre, jorn de la Santa-Barba, que cal semenar lo blat de Calenda, lo blat de Nadal (que se pòt remplaçar per lentilhas o ceses). Cal plaçar las granas sus de coton un pauc banhat, dins una sietona de tèrra o de faiança. La pausatz al solelh e, quand lo blat a germenat, podètz daissar lo blat de Calenda sus la chiminièra, a la calor.

3 setmanas mai tard, aquel plat d'èrba farà decòr per la grépia o la taula del “ gròs sopar ”.

Quand s'acaba la fèsta, cal enterrar lo blat de Calenda, o lo far cremar dins la chiminièra.

Tornar al calendièr ?
Tornar al somari ?