Heure et Date

Viatge en Provença
1 - Lo Gròs sopar

Los mots sotalinhats dins lo tèxte mandan a un glossari.
Lo gròs sopar

Per esperar la messa de mièjanuèit, se servís aquel repais magre que compòrta pas de carn ; res que peis e legums.

Tres toalhas, tres candèlas, las tres sietonas de blat de Santa-Barba : tot aquò per simbolizar la Santa Trinitat ; tretze pans (per simbolizar la Cena) e una plaça gardada pel paure que pòt venir trucar a la pòrta.

Per çò qu'es del menú, o avèm ja dit, pas de carn : peis, cagaròts e legums. Los tretze dessèrts, per acabar la fèsta ; ne parlarem deman. Lo vin es pausat sus la taula dins de carrafas larjas e lo vin cuèit, en cantina.

Çò que se manja pel gròs sopar

L'Anchoiada

La Sopa a l'alh

La Matelòta d'anguialas

La Bolhabaissa de merluça

La Merluça amb tapenas (que se ditz " la raita ")

La Tarta als espinarcs

Lo Nogat

Los Cagaròts

Los Tretze dessèrts

La Pompa a l'òli o gibassièr

Lo vin cuèit

Tornar al calendièr ?
Tornar al somari ?