Lo "gròs sopar" (sèt plats que rapèlan las sèt dolors de la Vèrge) comença per la ceremonia del "cacha fuòc" : lo soc de Nadal, branca mòrta d'un arbre fruchièr es pausat per l'òme mai jove de la familha dins la chiminièra. Aquel gèst apèla l'abondància e la proteccion per l'ostal. Puèi un repais magre, simple, generalament compausat de peis e de legums, seguit dels famoses "tretze dessèrts" (veire la fenèstra d'ièr).

En Ardescha, lo monde acomòdan son fruch preferat : la castanha. La preparan en pastisson (gâteau), sopa, sorbet, acompanhant las carns, o mai coneguda dels gormands jos forma de marrons glaçats...

Lo Léger-naut (Haute-Loire) prepara sas famosas "lentilhas verdas del Puèi" amb peisses coma lo salmon.

 

Lo fons de pagina es pas vertadièrament adaptat a l'idèa de sopar "magre", mas enfins...

 tornar al somari general ?