Calendièr de l'Avent de 2002
Cada jorn, a comptar del 28 de novembre, podretz dobrir una fenèstra que vos farà viatjar en Occitania...
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
Picar sus la fenèstra 28
per tornar al calendièr.

Tantòst, tantòst vendrà
La prima e mai lo polit mes de mai...
Bernat de Ventadorn, trobador

Vos desiram un bon Nadal,
plen de patz,
e de lum,
e de flairas de garriga...
Aquesta aqüarèla es de la Miquèla
del talhièr de pintura
de l'Ostal Sirventés.

Jorn de Nadal
Per los qu'aurián un pauc quichat sul Juranson, lo Bandòl,
la piòta, lo fetge gras e la Blanqueta de Limós,
una bona aiga-bolhida vos netejarà l'estomac !

Traduction du "poème" : 

Un litre d'eau et puis deux gousses d'aïl
Que vous avez d'abord bien écrasées,

Un peu de sel, deux cuillères d'huile d'olive.
Laissez bouilllir, quinze minutes bien comptées.

Videz le tout, lentement et sans cérémonie
Sur un roux d'oeuf bien frais, battu à grandes fouettées.

N'oubliez pas, au moins une feuille de laurier,
Le girofle et les tranches de pain, finement taillées.

À la table gros gourmands ! Vous vous lècherez les doigts
Et sitôt terminé vous en redemanderez,

Car il n'y a rien de meilleur ! Ni la dinde farcie,
Le succulent colvert, ni le perdreau,

Rien, vous dis-je, non rien ne fait plaisir à la bouche
Autant qu'un grand plat, bien chaud, d'eau bouillie !

L'AIGA-BOLHIDA

• Passar a l'òli d'oliva d'alh trissat (1 gran per persona).
• Banhar amb mièg-litre d'aiga per gran d'alh. Salar, pebrar e daissar cuèire 20 minutas a fòc doç.
• Vojar una clara d'uòu crusa per persona dins la sopa. Desfelcir los rossetss amb qualques gotas de vinagre e un chic de bolhon.
• Enlevar lo bolhon del fòc abans d'i barrejar lo rosset e ajustar una tassa a café per persona de lait bolhenta. Vojar sus unas lescas de pan sec, plan finas.

Fa temps, lo monde la recitavan atal :
Un litre d'aiga e puèi doás cabòças d'alhet
Qu'auretz aperabans ben escrapochinadas
Un pauc de sal, d'oliva dos culhièrs
Daissatz bólher quinze minutas ben comptadas
Voidatz lo tot plan-plan e sens ceremoniá
Sus un ros d'uòu ben fresc batut a grandas foetadas
Oblidetz pas au mens la fuèlha de laurièr
Lo giròfle e las lescas de pan, fin chapladas
A taula, gormandàs ! los dets vos liparetz
E tanlèu acabada ne redemandaretz
Car n'i a ren de melhor ! Ni la guinda farcida
Ni lo verdau gostós, ni lo fin perdigal
Ren vos disi, non, ren a la boca fa gaug
Tant coma un bon platàs, ben caud, d'aiga-bolida !


Lo Calendièr de l'Avent de 2002 es acabat !
Mas podètz contunhar de visitar nòstre site...

Tornar al somari ?
Tornar a l'indèx ?