Cal aimar lo chocolat sens vergonha ; vos cal pas doblidar que :
« Sens un chic de foliá, i a pas cap d'òme rasonable (nimai de femna !) » La Rochefoucauld

L'agricultura del bassin de Mexico e la de las regions tropicalas jos la dominacion astèca (Aztèque) balhèron al Vièlh Monde los ingredients d'una revolucion alimentària : lo milh (cossí fariam de milhàs sens el ?), un cinquantenat d'espècias de mongetas (e lo cassolet !!!), las cojas, las cebas, las tomatas (tomatl), las patanas, los cacauèt s (tlacacahuatl), la vainilha... A tot aquò cal ajustar una beguda faita amb la grana de l'amaxocoatl, coneguda jol nom de « cacao » o « chocolat », qu'aurà un tal succès que los Espanhòls ne beuràn duscas dins la glèisa !

Doncas son los Espanhòls que lo faguèron conéisser en Euròpa. D'en primièr, aquò li agradava pas tròp, ja que los "indigènas" l'utilizavan sens sucre. Es a l'entorn de 1520 que lo chocolat arribèt en Espanha ont èra servit caud, sucrat e perfumat. Demorèt gaireben un sègle lo secret dels Espanhòls. Lo sègle seguent apareguèron las primièras fabricas, d'en primièr a Floréncia, puèi en França del temps de Loís XIII. Al sègle XVIII, lo chocolat èra vengut una beguda fòrt prisada. Es sonque en 1820 que Van Houten metèt al punt lo degraissatge del cacao, e en 1860 que lo chocolat al lait fuguèt preparat, en Soissa.

Las tres principalas begudas estimulantas, d'origina exotica e introdusidas en Occident per sas qualitats medicinalas, son vengudas produches de consomacion normala : lo café, originari d'Africa, lo tè, de China, e lo chocolat, del Mexic.

Lo cacaoièr es un arbre pichon originari d'America centrala. Las granas, o favas, balhan, aprèp fermentacion e secatge, la podra de cacao utilizada dins la preparacion del chocolat ; i cal ajustar sucre per obténer lo chocolat de confisariá.

 

* Un site per aprene a tastar lo tè :
" Tout l'univers du thé : histoires, cérémonies, spiritualité, cours, dégustation et vente en ligne de thés sélectionnés sur les meilleures récoltes mondiales.
Un site communautaire
impulsé par Jean Montseren tea-taster
et Compagnon de la Voie du Thé. "
http://www.admirable-tea.com

* Un site per aprene a tastar lo chocolat :

http://www.croqueurschocolat.com/


Ganache Moka

Çò que vos cal :

1 kg de chocolat negre
100 g de burre
200 g de café liquid
1 culhierat de Grand-Marnier

Recèpta :

Far fondre lo chocolat al banh-maria.
Barrejar totes los ingredients.
Metre dins de mòtles pichons de papièr sulfurizat.

Decorar amb 3 pinhons de pin passats al forn.

FACE TO FACE Amitié franco-anglaise Domaine St Jean, 11800 Marseillette 04 68 79 07 42

RUSTIQUES à L'HEURE ANGLAISE
La 6me FOIRE de NOEL ANGLAISE de l'Association Face to Face aura lieu au Foyer de Rustiques le Dimanche 2 Décembre à partir de 14hrs.
Face to Face est une association qui réunit les francophones et les anglophones, les francophiles et les anglophiles, et dont le but est de renforcer les liens entre les gens d'ici et ceux venus d'ailleurs. Une tradition anglaise est la foire de Noël (Christmas Fair) où sont vendus les produits pour les fêtes.
On pourra donc ce jour-là se procurer des cakes, puddings, crackers, cartes de vúux, cadeaux, mincepies, etc., discuter autour d'une tasse de thé avec des petits gâteaux dans la plus pure tradition britannique, écouter des chants de Noël anglais, acheter des cadeaux faits par des artisans...

Cette année, le bénéfice de la Foire de Noël sera versé au Carrefour des Expressions,
lieu de créativité, de rencontres et de soins pour des patients psychiatriques hospitalisés ou en ambulatoire (04.68.74.64.00).

Face to Face :
Présidente Claude Ollivier 04 68 79 07 42
Secrétaire Diana Gibson 04 68 78 33 03

Deman, tornarem amb d'autras recèptas de chocolat !

Tornar al calendièr de l'Avent ?
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